Als je om psychische of fysieke redenen niet in staat bent om zelf goed voor je financiën te zorgen, kom je in aanmerken voor beschermingsbewind. Bij beschermingsbewind beheert een ander jouw geldzaken, zodat eventuele huidige schulden afbetaald worden en nieuwe schulden voorkomen worden.

Hoe werkt het?

Inkomensbeheer en beschermingsbewind worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Logisch, maar het zijn wel echt twee verschillende dingen. Inkomensbeheer kan je zelf aanvragen, maar beschermingsbewind moet worden toegewezen door de kantonrechter. Er moet een formulier ingevuld worden, deze wordt dan opgestuurd naar de kantonrechter en de rechter moet dan uitsluitsel geven of er wel of niet gestart mag worden met bewind. Vanaf dat moment mag er ook pas gestart worden met beschermingsbewind.

Kosten

De kosten van beschermingsbewind zijn altijd voor de cliënt zelf. Deze tarieven worden jaarlijks door de overheid vastgesteld en zijn dus niet onderhandelbaar. Als je een laag inkomen hebt of moet rondkomen van een bijstandsuitkering, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor speciale regelingen van de gemeente. In dat geval kun je de kosten voor bewindvoering deels terugkrijgen. De bewindvoerders kunnen je hier alles over vertellen.

Wat doet een bewindvoerder?

De bewindvoerder beheert jouw geldzaken. Het is ook de taak van de bewindvoerder, als jij onder beschermingsbewind staat, om verslag te doen aan de kantonrechter en te vertellen wat de staat van zaken is met betrekking tot jouw bewindvoering. De hoofdtaak van de bewindvoerder is het beheren van jouw inkomen en het aflossen van eventuele huidige schulden en het voorkomen van nieuwe.

Ben je benieuwd wat een bewindvoerder voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ze op voor al je vragen over beschermingsbewind of andere vormen van inkomensbeheer.