Het juiste personeel binnenhalen is geen opdracht voor de zaterdagnamiddag; dat vraagt meer dan ooit aandacht. Waar kies je voor: een gedreven 50-plusser of een empathische jonge leider? Maar breng in ieder geval het geduld op om de juiste persoon binnen te halen, zo vertellen drie experts over recruitment en advies.

Peter Lussing, Senior HR-consultant HRM Highway

“Ik constateer twee grote trends in het personeelsbeleid: steeds meer mkb’ers moeten als gevolg van de nieuwe wet Werk en Zekerheid serieus werk maken van allerlei HR-zaken.En een trend die iets meer in de toekomst speelt, maar steeds vaak ook nu al: er dreigt een te verliezen generatie, namelijk 50-plussers.

Wij merken dat vooral het midden- en kleinbedrijf door de nieuwe wet Werk en Zekerheid de HR-zaken beter wil regelen. Veel mkb’ers hebben niet goed de dossiers van hun personeel bijgehouden, terwijl dat nu wel noodzakelijk is. Dat is bijvoorbeeld nodig bij mogelijk ontslag, maar ook om de performance van je personeel goed bij te houden en afspraken vast te leggen. Het is in dat wel geval wel slim dat dossier op te bouwen op een tactische en transparante wijze, zodat je personeel dat niet verkeerd interpreteert als zou je van hen af willen.

Ook is het belangrijk gestructureerder te communiceren met je personeel. Er zijn bedrijven die gegroeid zijn van een paar medewerkers naar ruim 30 man personeel. Dan werkt het niet meer om een mededeling bij wijze van spreken over de tafels heen te roepen. Dat vraagt om goede communicatie.

Wat we verder zien is dat onder 50-plussers steeds meer werkloosheid optreedt. In de jaren tachtig kenden we veel jeugdwerkloosheid en hadden we het over de verloren generatie; nu dreigt ouderenwerkloosheid en heb ik het over een te verliezen generatie. En dat is zonde, gezien het talent, werkervaring en levenswijsheid van deze 50-plussers. Bedrijven adviseer ik: ga met ze in gesprek, kijk wat hun toegevoegde waarde is in het bedrijf. Ik zeg dan ook vaak: er zijn jonge, actieve werknemers van 60 en er zijn ‘oude lullen’ van 40 jaar oud. Waarmee ik wil zeggen dat leeftijd niets zegt over hun inzet en bijdrage aan de organisatie.

Daarnaast wil ik op dit gebied ook de overheid meegeven: kom met actief beleid hierop, want deze trend staat haaks op het beleid van de overheid om ons langer aan het werk te houden.”

Tekst: Harmen Weijer