Het juiste personeel binnenhalen is geen opdracht voor de zaterdagnamiddag; dat vraagt meer dan ooit aandacht. Waar kies je voor: een gedreven 50-plusser of een empathische jonge leider? Maar breng in ieder geval het geduld op om de juiste persoon binnen te halen, zo vertellen drie experts over recruitment en advies.


Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland

“Wij richten ons op personeel op financieel gebied, en dit zowel op tijdelijke als vaste basis. In die sector zijn er de laatste jaren uitdagingen geweest, maar sinds anderhalf jaar is de opgaande lijn weer opgepakt nu de economie steeds meer herleeft en bedrijven in toenemende mate investeren in het opstarten van nieuwe projecten en groei-initiatieven. En hoewel goed personeel niet makkelijk is te vinden, zien we als belangrijkste trend dat bedrijven bereid zijn te wachten totdat ze de perfecte kandidaat hebben gevonden. In dergelijke gevallen doen ze vaak een beroep op een tijdelijke medewerker die – indien die aan de verwachtingen voldoet – een vast contract aangeboden krijgt. Dat gaat om mensen die niet alleen vaktechnisch goed zijn, maar ook passen in de organisatie. Dat is niet altijd even eenvoudig, maar de bedrijven in deze sector wanhopen niet en wachten op de juiste persoon.

Dat is ook meteen een bruggetje naar een andere trend: bedrijven hebben hoge verwachtingen van financieel personeel. Tegenwoordig worden minimaal HBO en universitair geschoolde mensen gevraagd, maar zij moeten wel sterk ontwikkelde technische vaardigheden hebben. In sommige functiedomeinen is het aanbod daarom niet breed. Dat is overigens een wereldwijde trend, beter bekend onder de ‘War of Talent’. Ik was onlangs in de Verenigde Staten op een congres en daar kwam naar voren dat wereldwijd er in 2020 een tekort van 18 miljoen HBO- en WO-opgeleid personeel wordt verwacht. Neem een accountant: het is echt lastig om goede accountants te vinden. Er wordt dan ook veel van ze verwacht, kennis van compliance, veranderende wet- en regelgeving. En bedrijven willen steeds vaker dat mensen zich hebben bewezen aan de hand van vorige werkervaringen. Bij Robert Half bieden we dan ook tijdelijk en vast personeel aan. Tot die laatste groep behoren mensen die bij bedrijven zeker drie tot vijf jaar blijven, zodat ze kunnen groeien en ontwikkelen.”

Tekst: Harmen Weijer