Een goed cv is leesbaar, aantrekkelijk en volledig. En vooral: aangepast aan de functie waar je op reageert. Dat zegt Jolanda Steffens, directeur Werving & Selectie van JS Consultancy, een landelijk opererende HR-dienstverlener voor de overheid.


Steffens ziet het maar al te vaak: ‘stoffige’ cv’s die bij wijze van spreken telkens uit de la worden getrokken en bij sollicitaties ongewijzigd worden meegestuurd, onafhankelijk van de baan die iemand ambieert. Dat werkt niet. “Zorg dat bepaalde sleutelwoorden uit de vacature ook terugkomen in je cv. Leg op gelijksoortige functies uit je werkverleden wat meer nadruk. Of zorg dat je de naamgeving van een functie aanpast. Misschien ben je eerder al eens accountmanager geweest, maar heette die functie toen niet zo. Pas dat aan”, zegt Steffens.

Het cv is altijd de eerste stap in de screening. Recruiters zullen daarna echter altijd een kijkje nemen op het LinkedIn-account. Zorg dat die twee matchen”, zegt Steffens. “Een te groot verschil, en je kunt het vergeten.” Ook de combinatie met de motivatiebrief moet kloppen. “Op je cv kun je ook al een korte pitch geven. Laat in een paar zinnen alvast zien wie je bent. En ook hier weer: laat die pitch aansluiten op de vacature.”

Een laatste tip: een foto op je cv is prima. Maar zorg voor een goede foto en laat die anders achterwege. “Met een foto waar je minder goed op staat bewijs je jezelf geen dienst.”

Tekst: Tijdo van der Zee