Veel bedrijven investeren niet genoeg in ouderen. Vooral leidinggevenden zien meer in jongeren, omdat ze denken dat die flexibeler en creatiever zijn. Maar zij gaan voorbij aan de kracht van oudere medewerkers, zegt Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategisch HRM aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Van der Heijden pleit al jaren hartstochtelijk voor een duurzame inzetbaarheid van ouderen in bedrijven. Dat impliceert dat dit minder het geval is. “Klopt, bij een flink aantal leidinggevenden is de gedachte sterk dat oudere medewerkers minder flexibel, creatief, innovatief en productief zijn dan jongere medewerkers. En hoewel leeftijdsdiscriminatie verboden is, staat hoe dan ook de leeftijd op het cv en in het dossier.”

En dat terwijl oudere medewerkers veel werkervaring hebben, en daarmee veel wijsheid en expertise hebben opgebouwd; iets wat jongere medewerkers gewoonweg nog niet kunnen hebben. “Wijsheid komt echt met de jaren. Die moet je als bedrijf benutten. Dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan mentorschap, maar dan ook naar beide kanten toe, zeg maar: reverse mentorschap. Zodat de oudere de jongere wegwijs maakt, maar andersom ook, waarbij jongere werknemers hun oudere collega’s op de hoogte houden van wat er bijvoorbeeld op ICT-gebied speelt. Het heeft als extra voordeel dat jongere medewerkers meer begrip en waardering krijgen voor 50-plussers”, weet Van der Heijden.

Het is tevens zaak dat bedrijven en organisaties continu proactief kijken naar wat deze groep nodig heeft om op een gezonde en uitdagende manier hun loopbaan te blijven invullen. “Trainingen en opleidingen spelen hierin een belangrijke rol. Het voorkomt dat deze werknemers te routinematig hun werk doen, het houdt ze scherp. Bovendien houden ze binding met het bedrijf, anders dan sommige bedrijven denken. Dat is de zogeheten employability paradox: beter opgeleid door cursussen zou de werknemer aantrekkelijker zijn voor andere bedrijven en zou je ze kwijt kunnen raken. Niets is minder waar: de binding wordt juist groter.”

Andere zaken die bedrijven kunnen regelen om oudere werknemers aan zich te binden zijn maatwerkdeals. “Daarmee bedoel ik dat bedrijven rekening houden met de persoonlijke situatie van deze oudere medewerker, bijvoorbeeld bij mantelzorg. Maar ken ook de thuissituatie van deze medewerker goed. Wanneer gaat de partner bijvoorbeeld met pensioen? Want als dat eerder is dan de eigen medewerker, is de kans groot dat hij of zij ook eerder met pensioen wil terwijl hij nog van groot belang kan zijn.”

Tekst: Harmen Weijer