Nederlanders solliciteren steeds meer via mobiele apparaten. Het zorgt voor een forse groei van slimme software waarmee we steeds minder drempels hebben om te solliciteren.

Slimme werving- en selectiesoftware
Uit een recente inventarisatie van recruitmentexpert Jacco Valkenburg blijkt dat er bijna vijftig aanbieders zijn van zogenoemde ‘Applicant Tracking Systems’ (ATS). Valkenburg staat vooral internationale organisaties bij in het verbeteren of uit handen nemen van het werving- en selectieproces. Hij zegt: “Met ATS software wordt elke stap van werving en selectie geautomatiseerd en meetbaar gemaakt. Van het interne besluitvormingsproces om een vacature uit te zetten, het automatisch kunnen doorplaatsen op de belangrijkste ‘jobboards’ tot het rangschikken en selecteren van de juiste kandidaten.”

In bulk afwijzen De software stelt afnemers in staat om met één druk op de knop een hele bulk sollicitanten netjes af te wijzen. Valkenburg geeft als voorbeeld de drogisterijketen

Kruidvat. “Vorig jaar kreeg Kruidvat maar liefst 308 duizend sollicitaties binnen. Ze hebben er uiteindelijk 7500 geselecteerd, maar velen zijn op basis van zogenaamde ‘killer questions’, waarbijstreng geselecteerd wordt op opleiding en werkervaring, uitgesloten.” Dat kandidaten dus ook gerangschikt kunnen worden op geschiktheid, is voor veel bedrijven interessant.

Groeiend aanbod
De drijver achter de groei zijn vooral bemiddelingsbureaus waarvoor de software doorslaggevend is voor hun business. Hoe kunnen leveranciers opvallen in het almaar groeiende aanbod? Valkenburg voorziet weinig problemen. “Een breed aanbod zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is. Voor afnemers is het belangrijker te weten hoe je je selectieproces wilt inrichten. Kun je uit de voeten met een generiek product of is meer maatwerk nodig? Op basis van gratis softwaredemo’s kun je vaak al een selectie maken. Hoe beter je je eigen business kent, hoe gerichter je de juiste software kunt uitkiezen.” De kosten van een pakket variëren van gratis tot 100.000 euro op jaarbasis, vaak afhankelijk van aantallen vacatures en gebruikers.

Mobiel solliciteren
Er worden ook steeds meer eisen gesteld aan de bestaande pakketten nu Nederlanders steeds meer via smartphone en tablet solliciteren. Valkenburg: “Organisaties willen dat sollicitanten zo min mogelijk drempels hebben om te reageren en dat er een integratie bestaat met sociale media. Een simpel voorbeeld is dat er automatisch gegevens vanuit je LinkedIN profiel ingeladen kunnen worden.”

Tekst: Wessel Simons