Alle hens aan dek voor de personeelsmanager. Na jarenlang de ene na de andere reorganisatie te hebben doorgevoerd, is het nu weer tijd voor het echte personeelswerk: zorgen dat werknemers effectief en productief hun werk doen. De belangrijkste HR-thema’s van dit moment zijn zeer praktisch: meer aandacht voor functioneren en belonen, extra investeren in opleidingen, een betere aanpak van het ziekteverzuim en recruitment. Pas volgend jaar komen strategischer onderwerpen als personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid meer in het vizier.

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek HR Trends van onderzoeksbureau Berenschot, salarisverwerker ADP en uitgever Performa, tevens organisator van de vakbeurs HR Live. Op deze grootste jaarmarkt in de Benelux voor personeel & organisatie komen jaarlijks duizend personeelsmanagers en HR-directeuren. Zij gebruiken deze dag om te netwerken of te kiezen uit zo’n honderd workshops. Veel van die workshops gaan dieper in op de trends in HR.

Bar slecht
Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe wetgeving bar slecht aansluit op de praktijk. De nieuwe Wet werk en zekerheid beoogt het ontslagrecht sneller, eenvoudiger, eerlijker en minder kostbaar voor werkgevers te maken. Maar slechts 44% van de HR-managers gelooft daarin. En slechts 6% denkt dat door de nieuwe wet er ook meer werknemers in vaste dienst komen – het andere hoofddoel van de wet. De meeste personeelsmanagers gaan hun flexwerkers sturen op de nieuwe, kortere termijn van maximaal twee jaar aan tijdelijke contracten. Daarmee kunnen ze de beruchte transitievergoeding vermijden. Deze nieuwe ontslagvergoeding is weliswaar lager dan volgens de nu afgeschafte kantonrechtersformule, maar geldt voortaan wel voor iedereen met twee of meer dienstjaren.

Hand op de knip
De krappe portemonnee is voor HR nog steeds leidend. Voor het derde jaar op rij wordt er bezuinigd op arbeidsvoorwaarden. Het meest voorkomende middel is een pas op de plaats in het loongebouw. Waar een werknemer vroeger elk jaar een trede erbij kreeg zolang de loonschaal dat toeliet, is de toekenning van een periodiek geen automatisme meer. Door de strengere regels van de fiscus over de aftrekbare werkkosten, is de fiets van de zaak bijna overal gesneuveld.

Intussen zijn personeelsmanagers ook volop bezig met een thema dat lang niet bespreekbaar was: demotie. Werknemers gaan daarbij terug in de zwaarte van hun functie en krijgen een navenant lager salaris. Demotie staat bij bijna de helft van de bedrijven op de agenda. Een op de vijf onderzoekt de mogelijkheden, een op de vier voert die ook uit. Het initiatief voor demotie komt overigens zelden van de werknemer zelf. Blijkbaar is het gebruik de verantwoordelijkheid voor de eigen loopbaan bij de werkgever neer te leggen.

Werk aan de winkel
Gelukkig is er ook goed nieuws voor HR. De economie trekt aan en dat is nu al te merken aan het gebrek aan kandidaten voor bepaalde functies. Denk daarbij aan ICT’ers bij overheid, banken en transport, technici in de bouw en industrie, productiemedewerkers in de bouw en winkelverkopers. Dit zijn de voortekenen van een snel herstel van de arbeidsmarkt. En dat betekent dus volop werk aan de winkel voor HR bij het aantrekken en behouden van goede krachten.

Tekst: Liesbeth modder

HR Live, vakevent voor personeelsmanagers

Dinsdag 13 oktober 2015, 10.00-16.00 uur, Fokker Terminal Den Haag. Toegang gratis voor HR-managers uit organisaties met meer dan 100 werknemers. Inschrijven via www.hr-live.nl.