Hoe kun je als bedrijf of overheidsinstantie een doelgroep bereiken, die steeds minder vaak vacatures scant? Vooral de jongere doelgroep kijkt al jaren niet meer op die manier naar interessante, nieuwe werkgevers. Zij zijn vooral online en met hun mobiel op zoek naar de juiste baan. Om te voorkomen dat je als organisatie niet voldoende verscheidenheid qua personeel hebt, is een meer moderne presentatie een must: online en met beelden, zo laat de gemeente Zwolle heel mooi zien.

Zwolle heeft de trend als een van de eerste gemeenten sinds ruim een jaar erkend en werft nieuw personeel – naast de normale kanalen – steeds vaker online en met persoonlijke verhalen via bijvoorbeeld video’s, vertelt gemeentesecretaris Regina Riemersma. “Wij willen als werkgever collega’s hebben die een goede afspiegeling zijn van de stad Zwolle, en dat betekent dat we diversiteit in huis willen hebben. We willen ook meer jongeren binnenhalen, want we merken dat ons personeelsbestand vergrijst. We zijn ruim een jaar geleden gestart met meer te werven via online-netwerken. Daarnaast kregen we van vooral jongeren te horen dat deze werving veel beter wordt ontvangen en verwerkt als het met beelden wordt gedaan.”

Razende Reporters
Dat bracht de gemeente Zwolle op het idee om met zogeheten Razende Reporters aan de slag te gaan. “Deze Razende Reporters spreken met allerlei mensen die bij de gemeente werken om het bedrijf te presenteren. Dat varieert van de wethouder tot de ambtenaar op het stadskantoor en van jong tot oud. Zij vertellen op een heel eerlijke wijze wat zij van hun werk vinden. De Razende Reporters maken daarvan een verslag, soms in geschreven vorm, maar steeds vaker kiezen we voor videoreportages.”

Zwolle weet met deze aanpak zelfs twee vliegen in een klap te slaan door hiervoor jonge, werkzoekende journalisten in te zetten. “In Zwolle worden op Hogeschool Windesheim journalisten opgeleid, die – zoals bekend – moeilijk aan de bak komen. Via het uitzendbureau huren we ze in en helpen we ze hun eerste werkervaring op te doen.”

Aanpak werkt
De online-wervingsactiviteiten, inclusief reportages van de Razende Reporters, werpen hun vruchten af. “Het mooie is dat potentiële werknemers ons steeds meer via de digitale kanalen weten te vinden, waardoor we de klassieke manier van werven los kunnen laten. Het zijn juist deze mensen die we willen hebben bij de gemeente: ondernemende werknemers.”

De Razende Reporters zijn nu bijna een jaar actief en zowel intern als extern wordt er positief op gereageerd, zegt Riemersma. “Mensen vinden het leuk om te vertellen over hun werk bij de gemeente en hun verhaal te doen voor de camera. We merken dat deze verhalen veel meer tot de verbeelding spreken dan de klassieke aanpak”, aldus Riemersma.

De Razende Reporters – volgens Riemersma uniek voor Nederlandse gemeenten – zijn onderdeel van een vernieuwende aanpak van de gemeente Zwolle. “Zo werken we aan een nieuwe vacaturesite, omdat de huidige niet meer voldoet aan de wensen van deze tijd. Op de nieuwe site kun je straks je profiel achterlaten en gevonden worden door onze leidinggevenden, maken we nóg meer gebruik van beeld en video – en waarschijnlijk ook animatie. En je kunt zien wie je nieuwe collega’s worden als je bij ons komt solliciteren en we laten zien wat afdelingen nou echt de hele dag doen.”

Tekst: Harmen Weijer